Wist je dat het geheime ingrediënt achter bijna elke Seedrs campagne het opstellen van een lijstje is?

Meer dan 1500 bedrijven haalde reeds succesvol kapitaal op door gebruik te maken van het Seedrs platform. Vaak zien we dat bedrijven door de volgende 3 fases gaan om hun vooropgestelde target te behalen.

1. Validering

De eerste stap die je moet zetten bij het plannen van een equity crowdfunding campagne is om na te denken over hoe je je propositie kunt valideren zodat het als concreet wordt gezien door anderen. Dit kan je doen door het samenstellen van een investment pitch deck (klik hier voor een template) en door het advies in te winnen van ervaren contacten in je netwerk.

Het krijgen van feedback zal absoluut essentieel blijken bij het veiligstellen van de initiële fondsen in je campagne, wat een belangrijk onderdeel is bij equity crowdfunding. Je wilt namelijk je campagne niet lanceren met 0% toegewijd kapitaal, dus je wilt zekerheid door eén of meerder lead investors aan boord te hebben.

2. Creëer een hype

Eens je je model bewezen hebt met de hulp van professionele begeleiding (hopelijk gesteund door wat initiële fondsen) is het tijd om het water te beginnen testen met je bredere netwerk. Dit is je kans om je eigen leger van ambassadeurs te creëren! Door dit te doen, zul je waarschijnlijk andere Seedrs investeerders enthousiast maken en hen verleiden om vanaf het begin op je campagne op te volgen. Sociale validatie is de sleutel tot succes bij crowdfunding.

We vergelijken dit graag met een leeg restaurant om het belang hiervan verder uit te leggen. Niemand wil de eerste persoon zijn die een restaurant binnengaat omdat je je misschien een beetje gereserveerd en ongemakkelijk voelt over hoe je restaurant bezoek kan uitdraaien. Als je echter merkt dat je langs een levendige, drukke plek in de buurt loopt, dan wil je misschien gewoon binnenlopen en meedoen met het feest. Precies hetzelfde concept kan worden gezegd voor een crowdfunding campagne – creëer een hype en de massa zal volgen! 

3. Financiering ophalen

Na het valideren van je propositie en het aantonen dat je een hype kunt creëren, is het moment gekomen dat je zal beginnen samenwerken met ons toegewijd team van experts die je helpen bij het perfectioneren van je pitch. Het doel hiervan is om Seedrs investeerders aan te spreken op basis van je bedrijfspresentatie tot op heden met de steun van ons team. In 2021 lag het percentage voor succesvolle campagnes op 90%, dus je bent zeker in goede handen.

Maar hoe start ik?

Het eerste wat je moet doen om je campagne te valideren en een hype rond je campagne te creëren, is beginnen met het opstellen van een lijst van vrienden, familie en mensen in je persoonlijk netwerk die mogelijks €10 of meer willen investeren in jouw bedrijf (technisch gezien iedereen!). Zelfs als je nog niet van plan bent om een campagne te lanceren, kan dit een nuttige oefening zijn om meer te weten te komen over wie echt in je product/missie gelooft en om hen op de hoogte te houden van je vooruitgang. Om je te helpen, hebben we een template gecreëerd die je kan downloaden en gebruiken.

Pak een pen (of laptop) en ga aan de slag! Hier zijn enkele tips van ons experten team om je te helpen bij deze taak:

Stap 1: Stel je lijst op

  • Neem de tijd om na te denken over jouw huidig netwerk en hoe je communiceert met deze verschillende groepen
  • Verzamel de contact gegevens van elke persoon in je netwerk
  • Zodra je een lijst hebt opgebouwd met ongeveer 50 namen, is het tijd om deze personen in categorieën in te delen. Vallen deze connecties onder vrienden, familie, oude collega’s, of LinkedIn contacten? Door jouw lijst op te delen in deze segmenten, zal het later makkelijker zijn om gepersonaliseerde berichten uit te sturen.
  • Maak aantekeningen hoeveel je schat dat elke persoon mogelijks zou kunnen investeren. Zo kan je een realistisch doel stellen voor jouw campagne op basis van jouw netwerk. 
  • Tot slot raden wij je aan om voor elke persoon te noteren hoe betrouwbaar deze investering werkelijk is (op 10). Dit zal ons helpen om een strategie te ontwikkelen voor het benaderen van elke potentiële investeerder.
  • Bewaar deze lijst op een veilige plaats, want als het moment daar is, zullen deze mensen moeten zorgen voor het momentum in jouw campagne!

 Stap 2: Bouw je doelgroep uit

  • Wees creatief en word lid van groepen of sociale media forums die potentieel interesse kunnen hebben in jouw product of dienst.
  • Verzamel gegevens van deelnemers op evenementen (dit is nu nog makkelijker door de opkomst van virtuele events).
  • Start een nieuwsbrief zodat je mensen kunt informeren over wat je doet – opgelet! Zorg ervoor dat je updates vernieuwend en informatief zijn. Een abonneebestand kan fungeren als een perfecte voedingsbodem voor feedback en nieuwe productontwikkeling. 

We hopen dat dit artikel je het extra vertrouwen heeft gegeven dat nodig is bij het opbouwen van een groep potentiële investeerders. Download onze gratis pre-commitment tracker template hier om je voor te bereiden op crowdfunding.


Gerelateerde content: Van A tot Z: De Tijdlijn van Crowdfunding