Een sterke investment pitch deck zal je helpen een overtuigende pitch te geven aan investeerders. Maar wat moet je er precies in opnemen? Deze pitch deck template helpt je op weg!

Bouw een sterke pitch peck

Hoewel elke oprichter zijn pitch en zijn investment pitch deck op zichzelf en zijn bedrijf moet afstemmen, zijn er enkele basis principes voor het maken van een pitch deck die je zullen helpen om aan de slag te gaan.

Over de jaren heen hebben we tal van kwaliteitsvolle pitch decks gezien en we hebben de belangrijkste elementen van al deze decks bij elkaar geplakt. Klik op de knop hieronder om de pitch deck template te downloaden.

Tegen wie ben je aan het pitchen?

One size does not fit all. Gebruik deze template met essentiële slides die je nodig zou kunnen hebben om je pitch deck op te bouwen, maar vergeet niet om je pitch deck aan te passen aan je publiek. Verwijder slides die teveel informatie bevatten of voor de hand liggend zijn voor een publiek met een sterke kennis van je sector. Leg vooral nadruk op de aspecten waarvan je weet dat investeerders interesse zullen hebben.

Denk ook aan het medium waarlangs je je pitch deck zal versturen. Als je je pitch deck via e-mail verstuurt, houd je het best kort en krachtig, maar houd in je achterhoofd dat je niet de kans krijgt om mondeling dingen toe te voegen dus je deck moet voor zichzelf sprekend zijn. Als het een één-op-één gesprek is, zal je waarschijnlijk een veel meer gedetailleerde presentatie hebben om een diepgaand gesprek over jouw bedrijf te ondersteunen.

Wat is de structuur van mijn pitch deck?

De basisstructuur van een pitch deck bevat alle elementen die investeerders uitleggen welk probleem er gesteld wordt, hoe jij het gaat oplossen, waarom jouw product of dienst impact zal maken (marktgrootte) , en waarom jij heb beter kan oplossen dan iemand anders (product, team, business model, concurrentie).

Volg deze structuur voor je investment pitch deck:

  1. Bedrijfsdoel
  2. Probleemstelling
  3. Oplossing
  4. Waarom nu
  5. Marktgrootte
  6. Product
  7. Team
  8. Business Model
  9. Concurrentie
  10. Financiële gegevens

Welke slides geef je meer aandacht?

De gemiddelde lezer besteedt slechts 3m 44 seconden aan je deck, dus hou het kort en krachtig. De twee slides die de meeste aandacht krijgen zijn de financiële gegevens (23 seconden) en de teamstructuur (22 seconden).

Dit is een overzicht van de gemiddelde tijd die per bekeken categorie is besteed:

Categorieën Gemiddelde kijktijd
Financiële gegevens 23 seconden
Team 22 seconden
Concurrentie 17 seconden
Waarom Nu 16 seconden
Bedrijfsdoel 15 seconden
Business Model 15 seconden
Product 14 seconden
Marktgrootte 13 seconden
Probleemstelling 11 seconden
Oplossing 10 seconden

Dit wil niet zeggen dat de probleemstelling en de oplossing onbelangrijk zijn – deze zijn van cruciaal belang voor het verhaal – hoe minder tijd aan deze twee onderdelen wordt besteed, hoe beter jouw werk. Dit impliceert dat investeerders de “waarom” achter je onderneming beter snappen.

Niet jouw eerste pitch?

Indien dit niet de eerste keer is dat je kapitaal ophaalt, zijn er toch nog enkele dingen om in het achterhoofd te houden:

Laat zien hoe je tot nu toe waarde hebt toegevoegd voor investeerders. Voeg een slide toe waarop je tractie laat zien en hoe je bedrijf is gegroeid sinds je laatste kapitaalronde. Dit zal potentiële nieuwe investeerders vertrouwen geven dat je jouw doelstellingen kunt halen en waarmaken.

Het is ook belangrijk om te tonen dat je geeft om je klanten en dat je naar hun feedback luistert. Laat zien hoe je de feedback van klanten hebt verwerkt in een stappenplan om je dienst of product te verbeteren.


Gerelateerde content: Bereid je voor om te crowdfunden

Gerelateerde content: Urban Massage Pitch Deck, Ripple Pitch Deck, Vultus Pitch Deck